ЗА НАРЕЧЕНСКИ БАНИ

Нареченски бани се намира на 24 km югозападно от Асеновград, на 42 km южно от Пловдив и на 28 km северно от Чепеларе. Разположено е в Средните Родопи, в планинска местност около река Чая, на  път II-86 Пловдив – Смолян.
Курортът съществува от 1 юли 1891 година, когато е открита първата баня. Отначало е бил част от село Косово, откъдето е повечето от населението му. Впоследствие се разраства и се развива като отделно село. От 1910 г. работи първата баня за обществено балнолечение. Първият балнеосанаториум е открит през 1927 г. През 1935 г. е пуснат в експлоатация военен санаториум. Той е обновен през 1941 година, когато Германия построява нова сграда за възстановяване на военните си летци. През 1950 г. Нареченски бани е обявен официално за курорт. Минералната вода съдържа радон и е с лечебна радиоактивност. Има три минерални извора, всички в близост до главния път, с температура на водата между 21,5 и 29 градуса по Целзий:
  • Очното изворче“ – 100 емана. Водата с най-слаба радиоактивност и с най-ниска температура – 21,5 градуса. Подходяща е за пиене, профилактика и лечение на очни заболявания и венците на зъбите. Намира се в западния край на курорта и е изведена в открити чешми, които са денонощно достъпни. В близост до извора има заведения за хранене, почивни бази и открит басейн с бунгала и дневен бар. Мястото е традиционно за разходка в курорта. От тук се разклоняват туристически маршрути за параклис „Св. Никола“ с панорамен изглед към курорта и за с. Косово. 
  • Бански извор“ – 400 емана. Основната минерална вода, със средна радиоактивност. Използува се за лечение чрез балнеопроцедури и като питейна в лечебни дози.
  • Соленото изворче“ – 1200 емана, с най-силна радиоактивност и най-малък дебит. Подходяща е за балнеолечение на някои заболявания.
Вода от „Бански извор“ и „Соленото изворче“ е изведена в чешми на открито и в закрито помещение в парка на курорта в близост до центъра.
В Нареченски бани се лекуват редица заболявания: на нервната система, сърдечно-съдови, на опорно-двигателния апарат, ендокринно-обменни и др. Минералната вода лекува успешно около 13 сериозни заболявания от основните 4 групи, сред които са хипертония и диабет. Тя е единствената в България, която става за лечение на неврози, депресии, стресови състояния.
Около Нареченски бани има природа с лечебно действие, съчетано с това на минералната вода. Подходяща е за излети и туризъм. В южния край на курорта е дефилето „Люти дол“ с поляна до шосето и реката, оборудвана с беседки и заслони за пикник и детски кът. Има множество екопътеки и туристически маршрути, които започват от минералните чешми в парка – традиционен начален сборен пункт за пешеходен туризъм: Очното изворче, Параклис „Св. Никола“ – Очното изворче, Очното изворче – Косово, по край река Чая до кв. Наречен, Страховото изворче – къмпинг „СБА“, Страховото изворче – Римски мост, Резиденцията – Вишката – Страховото изворче, Кошарите, Дядо-Тодорови кошари, Люти дол – местността „Хонолулу“, Люти дол – скала “Сокол“, Люти дол – плато „Зареница“, Люти дол – „Зареница“ – „Хонолулу“, Люти дол – хижа „Пашалийца“ (през „Хонолулу“ или с. Павелско), Черната скала.
В района около Нареченски бани се намират много природни и културно-исторически забележителности.
В посока Пловдив на 15 km се намира Бачковският манастир – вторият по големина в България след Рилскип, природният резерват „Червената стена“ край Бачково в посока югоизток, водопадът „Сливодолско падало“ (11 km), Асеновата крепост (21 km) и Асеновград. На 34 km югоизточно е Кръстова гора.
В северозападна посока на 6 km е старинното село Косово, на 17 km – летовище „Бяла черква“ с Белочерковски манастир, а на 25 km – летовище „Студенец“ с достъп по шосе и от посока Пловдив и Асеновград.
В посока Смолян са скалните феномени Чудните мостове (26 km), Ягодинската пещера (85 km) и Триградското ждрело (86 km), Чепеларе (28 km), проходът Рожен с Националната космическа обсерватория (44 km) и Пампорово(39 km).